Βελτιστοποίηση ταχύτητας φόρτωσης ιστοσελίδας


Η Βελτιστοποίηση ταχύτητας φόρτωσης ιστοσελίδας είναι κάτι πολύ σημαντικό στην εποχή μας. Ο ρυθμός που σερφάρει κάποιος στο Internet και ανοίγει την μια σελίδα μετά την άλλη είναι εξωφρενικός. Πως μπορεί λοιπόν και η δική σου ιστοσελίδα να ανοίγει στο δευτερόλεπτο?

Τι προσφέρει μια γρήγορη ιστοσελίδα?

 

Βέλτιστη εμπειρία χρήστη.


Η βέλτιστη εμπειρία του επισκέπτη (User Experience) της ιστοσελίδας ή ενός e shop είναι μείζονος σημασίας για την επιτυχία μιας επιχείρησης που ‘Εδρεύει’ στο internet. Αν ο επισκέπτης σερφάρει σε ένα γρήγορο e shop για παράδειγμα το οποίο του δημιουργεί ένα ευχάριστο συναίσθημα είναι πιο πιθανό να προχωρήσει σε μια αγορά, να γίνει πελάτης αλλά και να συστήσει την σελίδα σε κάποιον άλλο, από ότι σε ένα eshop που είναι αργό.

Παράγοντας SEO


Τα τελευταία χρόνια που η Google και όλες οι μηχανές αναζήτησης έχουν σταματήσει να ασχολούνται με τα meta keywords για να κατατάξουν μια ιστοσελίδα, έχουνε εμφανιστεί πάρα πολλοί νέοι παράγοντες που παίζουν ρόλο. Ένας από αυτούς είναι και η ταχύτητα της ιστοσελίδας. Ο ανταγωνισμός πλέον είναι τεράστιος και πρέπει να τηρήσεις όλους τους κανόνες για να μπορέσεις να έχεις μια αξιοπρεπή θέση για τις λέξεις κλειδιά που σε ενδιαφέρουν.

Πως το καταφέρνουμε

Στα παραπάνω εικονίδια φαίνονται με σειρά προτεραιότητας οι ενέργειες που γίνονται για να γίνει μια ιστοσελίδα πύραυλος.

Ούτως η άλλως οι ιστοσελίδες που φτιάχνουμε ακολουθώντας το πλάνο της αποκλειστικής σχεδίασης και φιλοξενούμε σε δικούς μας servers  ανοίγουν σε περίπου 2-3 δευτερόλεπτα. Εδώ θέλουμε να τονίσουμε πως με την βελτιστοποίηση ταχύτητας μιλάμε για ιστοσελίδες που ανοίγουν στο δευτερόλεπτο και πιο κάτω και απευθυνόμαστε σε πελάτες που θέλουν το κάτι παραπάνω.

Ένα παράδειγμα μιας πολύ γρήγορης ιστοσελίδας που ακολουθεί όλες τις τεχνολογίες που αναφέρουμε παραπάνω είναι αυτή που περιηγείστε τώρα.

Αποτελέσματα GT-Metrix

Πως πετυχαίνουμε λοιπόν το παραπάνω αποτέλεσμα.

Προσοχή, αναφερόμαστε στην ταχύτητα φόρτωσης και όχι στο score. Έχουμε βελτιστοποιήσει ιστοσελίδα που είχε score 70% και άνοιγε σε 1 δευτερόλεπτο. Το αν και γιατί το score δεν παίζει ρόλο θα το αναπτύξουμε κάποια άλλη στιγμή.

Δυνατός server και τελευταία έκδοση PHP 7+

Ναι αυτό είναι το πιο σημαντικό για να βελτιστοποιήσεις την ταχύτητα της ιστοσελίδας σου. Όλα αρχίζουν και τελειώνουν στο ‘Σίδερο’ το οποίο φιλοξενεί τον κώδικα σου. Ότι βελτιστοποίηση και να κάνεις στον κώδικα σου, αν ο server σου δεν είναι δυνατός και στημένος σωστά δεν θα πετύχεις το αποτέλεσμα που θέλεις. Φυσικά εφόσον μιλάμε για ιστοσελίδες WordPress που είναι φτιαγμένες με PHP θα πρέπει να τρέχει η τελευταία έκδοση της. Με μια απλή αναβάθμιση τηw PHP από 5.6 σε 7 υπάρχει πιθανότητα να διπλασιαστεί η ταχύτητα.

Καθαρός κώδικας.

Όχι δεν βάζουμε 77 Plugins στο WordPress για να στήσουμε μια ιστοσελίδα. Δεν θα βάλουμε ένα Plugin που κάνει 200 πράγματα για να πετύχουμε το 1 που θέλουμε. Δεν θα βάλουμε για παράδειγμα plugin για να κάνουμε force ssl στην σελίδα μας, αλλά θα το κάνουμε με 2 γραμμές κώδικα στο htaccess του server μας. Δεν θα βάλουμε Plugin για να φτιάξουμε ένα slider αλλά θα καλέσουμε την απαραίτητη βιβλιοθήκη στον κώδικα και θα το φτιάξουμε μόνοι μας. Καλά είναι τα Plugins, γίνεται και έτσι η δουλειά, αλλά όχι από εμάς. Μπορούμε να πετύχουμε το ίδιο αποτέλεσμα που πετυχαίνει ένα αγορασμένο theme που περιέχει ένα τεράστιο framework, με μόνο 5-10 αρχεία PHP. Αυτό θα καταστήσει την ιστοσελίδα μας πολύ ελαφριά.

Βελτιστοποιημένες φωτογραφίες.

Είναι αυτονόητο. Αν φορτώσεις μια σελίδα με τις φωτογραφίες που τραβάς από το κινητό σου και είναι 10 mb η κάθε μια τότε η σελίδα σου δεν θα ανοίξει ποτέ. Ότι server και να έχεις, όσο ελαφρύς και να είναι ο κώδικας της ιστοσελίδας. Οπότε, οι φωτογραφίες πρέπει να είναι στις σωστές διαστάσεις ανάλογα με το, σε πιο σημείο του site θέλουμε να τις χρησιμοποιήσουμε και να είναι compressed και optimized for web. Όχι, δεν θα το κάνουμε με Plugin. Υπάρχουνε ένα σωρό free εργαλεία online που μπορείς να κάνεις optimize τις φωτογραφίες και στη συνέχεια να τις ανεβάσεις στο site. Αυτό θα βελτιστοποιήσει την ταχύτητα φόρτωσης της ιστοσελίδας σου.

Caching ιστοσελίδας

Ένα από τα, μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού, plugins που χρησιμοποιούμε και είναι αξιόπιστο είναι το WP-Rocket . Έχοντας αγοράσει dev άδειες τις οποίες ανανεώνουμε ετησίως το κάνουμε εγκατάσταση σε όλους τους πελάτες που αγοράζουν πλάνο ταχύτητας και αξιοποιούμε το 100% των δυνατοτήτων του. Αυτό θα μας βοηθήσει να κάνουμε caching στην ιστοσελίδα μας. Δηλαδή όταν θα ζητήσει κάποιος επισκέπτης να φέρει στον browser ένα κομμάτι της ιστοσελίδας θα γίνει ένα μόνο request και θα κατέβει ένα συμπιεσμένο HTML που θα δώσει το αποτέλεσμα που θέλουμε τάχιστα. Σε συνδυασμό με τα παραπάνω θα δώσει τον ελάχιστο δυνατό χρόνο φόρτωσης..

CDN/PROXY

Σε περίπτωση που ο πελάτης διαθέτει το απαραίτητο budget μπορεί να προχωρήσει και στο επόμενο βήμα. Η χρησιμοποίηση ενός δικτύου για φόρτωση κάποιων κομματιών της ιστοσελίδας (όπως οι εικόνες) από διαφορετικούς δυνατούς διακομιστές. Επίσης παρέχεται και η δυνατότητα καταχώρησης της ιστοσελίδας στο Cloudflare οπού θα απογειώσει την ταχύτητα της ιστοσελίδας μας και κατά συνέπεια την εμπειρία του επισκέπτη.

Δημοσιεύσεις: Ιστοσελίδες που ανοίγουν στο δευτερόλεπτο

Πλάνα βελτιστοποίησης ιστοσελίδων

SEO
 • Search engines verification
 • Βελτιστοποίηση εντός σελίδας
 • Βελτιστοποίηση εκτός σελίδας
 • Βελτιστοποίηση ταχύτητας
 • Διόρθωση σφαλμάτων
 • Εκτεταμένη εκπαίδευση SEO
ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΦΟΡΤΩΣΗΣ
 • Caching
 • Προφόρτωση μέσω sitemap
 • Συμπίεση GZIP
 • Lazy loading
 • Minification
 • Concatenation
ΑΣΦΑΛΕΙΑ
 • Τείχος προστασίας
 • Login security
 • Προστασία από brute force
 • Login/registration captcha
 • File system security
 • Basic antispam

Πρόσθεσε ασφάλεια στην ιστοσελίδα σου

Πλάνο βελτιστοποίησης ασφάλειας
Με την περιήγηση σας στην ιστοσελίδα μας, αποδέχεστε τους όρους χρήσης