Σκέψου το καλά πριν βάλεις 77 Plugins στο WordPress για να φτιάξεις μια ιστοσελίδα.


Όταν ξεκινάει κάποιος και καταπιάνεται με την κατασκευή ιστοσελίδων σίγουρα κάποια στιγμή θα ασχοληθεί με το WordPress. Όταν λοιπόν είσαι νέος στο Web development και ίσως δυσκολεύεσαι να γράψεις έστω και δύο γραμμές κώδικα, βλέποντας την πληθώρα των πρόσθετων που υπάρχουν για κατέβασμα (δωρεάν και μη) λες εδώ είμαστε. Έχω έτοιμη δουλειά χωρίς κόπο. Σκέψου το καλά όμως πριν βάλεις 77 Plugins στο WordPress για να φτιάξεις μια ιστοσελίδα. Μήπως ό κόπος που θα κάνεις βάζοντας ένα έτοιμο Plugin που έχει γράψει κάποιος που δεν γνωρίζεις είναι τελικά πολύ μεγαλύτερος από ότι αν θα έγραφες μόνος σου κώδικα για να πετύχεις αυτό που θέλεις?

Αυτό που προσπαθούμε να πούμε είναι πως αυτό το παραμύθι έχει δράκο και μπορεί να κρύβεται πίσω από κάποια plugins που έχεις κάνει εγκατάσταση.

Είσαι ας πούμε ελεύθερος επαγγελματίας και είχες πρόσφατα ένα project να φτιάξεις ένα blog και ο πελάτης ήταν ιδιαίτερα απαιτητικός. Ως αποτέλεσμα η σελίδα είχε αρκετές λειτουργικότητες που δεν καλύπτονται από την βασική εγκατάσταση της πλατφόρμας σου. Έχουμε λοιπόν δύο τρόπους προσέγγισης για την κατασκευή αυτής της ιστοσελίδας.

Πρώτος τρόπος: Κατασκευή της ιστοσελίδας με 77 plugins για εξοικονόμιση χρόνου και κόστους.
Χρόνος υλοποίησης: 1 εβδομάδα.
Απολαβές: 400€.

Δεύτερος τρόπος: Κατασκευή ιστοσελίδας με προσαρμοσμένη υλοποίηση  και ελάχιστα plugins κυρίως commercial λύσεις και μόνο αν κρίνεται απαραίτητο.
Χρόνος υλοποίησης: 1 μήνας.
Απολαβές: 800€.

Με μια πρόχειρη ματία έβγαλες περίπου τα μίσα στην δεύτερη περίπτωση και δέσμευσες και αρκετό από τον χρόνο σου για ένα μήνα. Ο πελάτης μπορεί να ήταν δυσαρεστημένος με το κόστος αλλά και με τον χρόνο παράδοσης. Ίσως τελικά ο δεύτερος τρόπος να μην ήταν και πολύ καλή επιλογή.

Πάμε όμως να δούμε μερικές συνέπειες της πρώτης υλοποίησης σε αληθινά σενάρια.

1. Μολύνσεις στην ιστοσελίδα.

Είναι σχεδόν σίγουρο πως αν αρχίσεις και κάνεις εγκατάσταση προσθέτων ανεξέλεγκτα, κάποια στιγμή θα χτυπάει κάποιος το link για να μπεί στη σελίδα σου και θα βλέπει έναν άραβα που θα χορεύει. Για να έχει φτάσει όμως στο σημείο να χορεύει ο άραβας σημαίνει πως εδώ και καιρό έχουν κάνει party οι hackers στον server σου.

Αν είναι μια ιστοσελίδα ενός μικρού μαγαζιού ίσως και να καταφέρεις να ξεφύγεις από αυτή την δύσκολη κατάσταση.

Για φαντάσου όμως να έχεις φτιάξει ένα μεγάλο Eshop ενός σημαντικού πελάτη και ενω πληρώνει αδρά μια καμπάνια διαφήμισης στην google,  να μολυνθεί, να μπλοκαριστεί η διαφήμιση του και να αρχίσει να χάνει λεφτά. Τι θα πεις στον πελάτη όταν θα σε ρωτήσει τον λόγο? Άντε ψάξε μετά από ποιο από τα 77 plugins σου μπήκε η μόλυνση και βρες τρόπο για να απολυμάνεις την ιστοσελίδα σου. Μίλα με την εταιρία που σου κάνει hosting μπας και σε βοηθήσει κανένας από κει (που δεν είναι και υποχρεωμένος) και στο τέλος αν δεν μπορείς εσύ πλήρωσε κάποια υπηρεσία απολύμανσης ιστοσελίδων.

2. Σημαντικές καθυστερήσεις στην ιστοσελίδα.

Θα πω μια πολύ απλή λεξούλα που τα λέει όλα OVERKILL.

Αν θέλεις να φτιάξεις ένα πραγματάκι στην ιστοσελίδα σου και βάλεις ένα plugin που εκτός από αυτό κάνει και άλλα εκατό πράγματα τότε αυτό σίγουρα κάπου θα έχει αντίκτυπο. Ο κώδικας της σελίδας σου θα αρχίσει να βαραίνει. Σταδιακά λοιπόν, προσθέτοντας πολλά plugins από τα οποία ουσιαστικα δεν χρησιμοποιείς ούτε το 10% από την λειτουργικότητα που σου παρέχουν, φτάνεις να έχεις μια σελίδα που σέρνεται και όταν ο πελάτης στο αναφέρει δυστυχώς είναι πολύ αργά για να το μαζέψεις.

 

3. Τεράστιο πρόβλημα με την συντήρηση της ιστοσελίδας.

Για να μπορεί μια ιστοσελίδα που είναι φτιαγμένη με κάποιο CMS να λειτουργεί σωστά, θα πρέπει να πραγματοποιείται τακτική συντήρηση.

Θα πρέπει με λίγα λόγια να γίνονται ενημερώσεις όλων των προσθέτων και της πλατφόρμας ώστε να μπαλώνονται οι πιθανές τρύπες ασφαλείας και να βετλιώνεται και η απόδοση της ιστοσελίδας.

Αν λοιπόν έχεις εγκαταστήσει plugins ανεξέλεγχτα και κάθε φορά που προσπαθείς να ενημερώσεις κάποιο δημιουργεί ασυμβατότητες με κάποιο άλλο ή με την ίδια την πλατφόρμα του wordpress και πρέπει να κάνεις debugging για να βρεις τι φταίει τότε μάλλον κάτι δεν έχεις κάνει καλά. Και σκέψου ότι αν έφαγες 2 βδομάδες για να κάνεις ένα update τότε κατά πάσα πιθανότητα θα πρέπει να κάνεις και το καινούριο update που μόλις ξαναβγήκε.

Οπότε για να τα ξαναβάλουμε κάτω.

Πρώτος τρόπος: Κατασκευή της ιστοσελίδας με 77 plugins για εξοικονόμιση χρόνου και κόστους.
Χρόνος υλοποίησης: 1 εβδομάδα συν άπειρες απλήρωτες ώρες για υποστήριξη και συντήρηση.
Απολαβές: 400€ και ένας δυσαρεστημένος πελάτης που κατα πάσα πιθανότητα ψάχνει για άλλον Web Developer να συνεργαστεί.

Δεύτερος τρόπος: Κατασκευή ιστοσελίδας με προσαρμοσμένη υλοποίηση και ελάχιστα plugins κυρίως commercial λύσεις και μόνο αν κρίνεται απαραίτητο.
Χρόνος υλοποίησης: 1 μήνας συν τον απαραίτητο χρόνο συντήρησης που αναλογεί στο συμβόλαιο με τον πελάτη.
Απολαβές: 800€  και ένας ευχαριστημένος πελάτης που αποτελεί την πιο επιτυχημένη διαφήμιση για τις υπηρεσίες σου.

Οπότε σκέψου το καλά πριν βάλεις 77 Plugins στο WordPress για να φτιάξεις μια ιστοσελίδα.

Πρόσθεσε ασφάλεια στην ιστοσελίδα σου

Πλάνο βελτιστοποίησης ασφάλειας
Με την περιήγηση σας στην ιστοσελίδα μας, αποδέχεστε τους όρους χρήσης