Τα “Πολύ Καλά” του Joomla είναι πραγματικά καλά.


Σαν μεγάλος fun του WordPress θέλω να ζητήσω συγνώμη από τον εαυτό μου για αυτό το άρθρο. Είναι αλήθεια όμως πως τα “Πολύ Καλά” του Joomla είναι πραγματικά καλά και δεν μπορώ να μην γράψω κάτι για αυτά. 

Τα τελευταία χρόνια με την ραγδαία ανάπτυξη των ιστοσελίδων έχει δημιουργηθεί μια νέα κατηγορία χρήστη που βρίσκεται ανάμεσα στον απλό χρήστη και στον developer. Αυτός είναι ο power user. Αν λοιπόν είσαι power user και θέλεις να ασχοληθείς με μια ιστοσελίδα χωρίς την παρεμβολή κάποιου developer, τότε σίγουρα θα πρέπει να ασχοληθείς με το Joomla.

Έχοντας ξεκινήσει το web development με το Joomla και καταλήγοντας να αναπτύσσω τις ιστοσελίδες μου κυρίως με WordPress τα τελευταία χρόνια, εκτίμησα κάποιες πολύ κομβικές λειτουργικότητες που παρέχει το Joomla έτσι απλά, χωρίς πολλά πολλά.

1. ΠΟΛΥΓΛΩΣΣΙΚΟΤΗΤΑ

Θα σας παραθέσω πολύ απλά την εμπειρία μου. Το πρώτο πράγμα που έμαθα να κάνω στο Joomla ήταν η πολυγλωσσικότητα. Πραγματικά πολύ απλή λογική λίγων βημάτων. Δεν θα γράψω το πως γίνεται γιατί υπάρχουν άπειρα άρθρα στο διαδίκτυο για αυτό. Αν θέλετε μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ .

Το πιο σημαντικό από όλα όμως είναι πως η πολυγλωσσικότητα στο Joomla αποτελεί “Core functionality” του CMS.

Με πολύ μεγάλη μου έκπληξη διαπίστωσα πως το WordPress δεν παρέχει πολυγλωσσικότητα στο core αλλά πρέπει να βάλεις Plugin και μάλιστα commercial για να κάνεις σωστή δουλειά. Ένα από τα πιο διάσημα είναι το WPML.

Συμπέρασμα:

WordPress: Πολυγλωσσικότητα με commercial plugin.
Joomla: Πολυγλωσσικότητα στο core.


2. Caching

Ένας από τους πιο σημαντικούς τρόπους για να κάνεις την σελίδα σου γρήγορη είναι ένας μηχανισμός caching.

Τι κάνει το caching? Με πολύ απλά λόγια και χωρίς τεχνικές λεπτομέρειες, ελαχιστοποιεί τα requests στον server έτσι ώστε όταν ζητήσει ο επισκέπτης μια ιστοσελίδα, να κατέβει ένα απλό “συμπυκνωμένο” html το οποίο περιέχει μόνο τα απαραίτητα. Μπορείτε να διαβάσετε εδώ περισσότερα.

Σε αυτή την περίπτωση το πήγα λίγο ανάποδα. Πρώτα υλοποίησα caching σε WordPress βάζοντας το wp-rocket commercial plugin για το οποίο θα μιλήσουμε αναλυτικά σε κάποιο άλλο άρθρο μας. To αποτέλεσμα ήταν πραγματικά καλό. Ψάχνοντας λίγο είδα πολύ μεγάλες διαφορές σε σχέση  με άλλα δωρεάν plugins τα οποία κυρίως έχουν θέματα ασφαλείας.

Όταν λοιπόν πήγα να υλοποιήσω κάτι αντίστοιχο στο Joomla είδα ότι γίνεται με 3 βήματα και είναι και αυτό κομμάτι του CMS. Ούτε plugin ούτε τίποτα. Φυσικά δεν παρέχει όλες αυτές τις άπειρες δυνατότητες που δίνει το wp-rocket αλλά θεωρώ πως θα έπρεπε και το WordPress να δίνει ένα απλό caching μηχανισμό στο core κομμάτι του.

Συμπέρασμα:

WordPress: Caching κυρίως με commercial plugin.
Joomla: Caching στο core.


3. User login/registration

Το τρίτο και τελευταίο είναι πολύ απλό αλλά σημαντικό. Οι φόρμες εγγραφής και εισόδου χρηστών στο site. To WordPress κάνει το εξής απίστευτο και μπορεί και κοιμάται ήσυχο το βράδυ . Τα διαθέσιμα links για να μπορεί  ένας χρήστης να κάνει login ή registration κάνουν redirection στο backend. Εντάξει, με δυο γραμμές κώδικα παρακάμπτεται αλλά θα έπρεπε οι φόρμες να είναι στο frontend και να είναι και λειτουργικότητα που παρέχεται στο core. Το Joomla από την άλλη σου δίνει έτοιμο module για να κάνεις Login στο front end.

Συμπέρασμα:

WordPress: Login/Registration forms με plugin.
Joomla: Login/Registration forms στο core.


4. Force ssl

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό που έχει το Joomla built in είναι το force ssl. Αλλάζεις το site σου από http σε https, πας global configuration και απλά τσεκάρεις την αντίστοιχη ρύθμιση. Το WordPress από την άλλη ναι μεν έχει επιλογή για ρύθμιση των url αλλά δυστυχώς δεν παίζει πάντα σωστά σε όλα τα themes. Έτσι λοιπόν η ανάγκη για το ‘Force SSL’ plugin είναι πολλές φορές δεδομένη.

Συμπέρασμα:

WordPress: Force SSL με plugin.
Joomla: Force SSL στο core.


5. SMTP setup

Υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις όπου ο hosting provider απαιτεί την ρύθμιση SMTP για την αποστολή email. Αυτό είναι άλλο ένα χαρακτηριστικό που δίνει Out of the box το joomla στο global configuration. Στο WordPress από την άλλη για να μπορέσετε να πετύχετε αυτή την λειτουργικότητα θα χρειαστείτε πάλι κάποιο SMTP plugin.

Συμπέρασμα:

WordPress: SMTP setup με plugin.
Joomla: SMTP setup στο core.


6. User roles – membership

Απόδοση ρόλων και ομάδων με άπειρες δυνατότητες. Στο Joomla μπορείς έτσι απλά να φτιάξεις όσους ρόλους χρηστών θέλεις και να τους κάνεις assign σε υπάρχοντα ή νέα group. Αυτή η δυνατότητα σου λύνει τα χέρια γιατί έτσι μπορείς να δώσεις access σε όποιο κομμάτι του admin θέλεις ανάλογα με το ρόλο του χρήστη που έχει κάνει login. Αλλά το πιο σημαντικό είναι πως μπορείς να περιορίσεις την πρόσβαση σε menu items δημιουργώντας λειτουργικότητα τύπου membership. Για να κάνεις τα παραπάνω στο WordPress θα χρειαστείς τουλάχιστον 2 plugins και ίσως και κάποιες γνώσεις development.

Συμπέρασμα:

WordPress: User roles – membership με plugins.
Joomla: User roles – membership στο core.

Τα Πολύ Καλά του Joomla τελικά όντως είναι πολύ καλά

Με την περιήγηση σας στην ιστοσελίδα μας, αποδέχεστε τους όρους χρήσης