Ναι λοιπόν, αν μολυνθείς θα μολύνεις, αυτή είναι η αλήθεια. Όλοι μας έχουμε “φάει” κάποιον ιο, η καλύτερα κάποιο Malware – Malicious Software (κακόβουλο λογισμικό). Ακομά κι εσύ που λες πως δεν κόλλησες ποτέ, κόλλησες απλά δεν το ξέρεις…
Και αυτό που δεν ξέρεις, είναι ότι όπως και στην πραγματική ζωή, αν αρρωστήσεις, κατα πάσα πιθανότητα θα κολλήσεις και κάποιον άλλο. Τα περισσότερα Malware έχουν ως σκοπό της ζωής τους, απλά να εξαπλώνονται χωρίς να εκτελούν κάποια άλλη διεργασία που μπορείς ίσως να καταλάβεις…. εκτός, αν βρουν την κατάλληλη ευκαιρία να καλέσουν κάποιον φίλο “Malware” ο οποίος θα κάνει την ζημιά.
Και θα πας ένα ηλιόλουστο σαββατιάτικο πρωινό να ανοίξεις το PC σου στο μπαλκόνι για να πιείς το καφεδάκι σου και θα βγεί ένας τύπος και θα σου λέει:
“Φίλε σου κρυπτογράφησα τον υπολογιστή, πέσε τα φράγκα αν θέλεις πίσω τα αρχεία σου”
Άσχετα λοιπόν με το “Antimalware” που πιθανόν να έχουμε εγκατεστημένο στον υπολογιστή μας που ποτέ δεν μας παρείχε 100% προστασία, υπάρχουν 5 πολύ απλά πράγματα τα οποία αν τα προσέξουμε, θα μειώσουμε κατά πολύ το ποσοστό μόλυνσης και ίσως να μην δώσουμε ποτέ αυτή την ευκαιρία που αναφέραμε παραπάνω σε κάποιο πιθανό ακίνδυνο malware, να γίνει επικίνδυνο.
Τα 5 Tips
1. Πέτα συχνά τα σκουπίδια γιατί θα βρωμίσει ο τόπος….
Πρέπει να καθαρίζουμε συχνά τα σκουπίδια που υπάρχουν στον υπολογιστή μας, είτε αυτά είναι κάποια προσωρινά αρχεία Internet είτε κάποια cookies με πληροφορίες από ιστοσελίδες που έχουμε ανοίξει.
Και πως θα το κάνουμε αυτό?
Δεν θα μπω σε τεχνικές λεπτομέρειες γιατί υπάρχει ο έυκολος τρόπος και λέγεται ccleaner. Ένα απλό δωρεάν προγραμματάκι που θα κάνει την δουλειά για σένα. Αν δεν το έχεις ήδη στον υπολογιστή σου κατέβασε το τώρα.
Και όταν λέω τώρα το εννοώ…… συνεχίζεις την ανάγνωση μετά.
2. Προσοχή στους κωδικούς σου.
Υπάρχουν πολλά malware τα οποία με διάφορες τεχνικές μπορούν να κλέψουν κωδικούς είτε όταν τους πληκτρολογείς εσύ στο PC σου είτε από τον server που χτυπάς στην ιστοσελίδα που βάζεις τους κωδικούς. Είτε πολύ απλά να τους μαντέψουν.
Παλαιότερα λέγαμε πως το 12345 είναι μη ασφαλής κωδικός. Καλά και τώρα είναι…. αλλά πλέον τα κριτήρια ασφαλείας έχουν γίνει πολύ πιο αυστηρά. Αν παλαιότερα το email σου ήταν [email protected] και έβαζες για κωδικό Mym@!1 ήσουν άρχοντας και έκανες και φιγούρα. Τωρα πλέον η αντιστοιχίσεις γραμμάτων και νούμερων με τα αντίστοιχα κεφαλαία ή τους ειδικούς χαρακτήρες δεν αποτελούν ασφάλεια.
Για να μην τα πολυλογούμε αν γίνει μια επίθεση μαντεψιάς κωδικού (επιστημονικός όρος) σε κάποιον server, σίγουρα θα προσπαθήσει να κάνει αντιστοιχίσεις απο usernames των email. Κάποιες κλασικές είναι οι παρακάτω:
i -> 1 ->!
a -> @
e -> 3
Οπότε πλέον για τον ασφαλή κωδικό υπάρχει ένας και μόνο κανόνας.
Κωδικός που μπορώ και τον θυμάμαι….. δεν είναι ασφαλής.
3. Μην αφήνεις τον Internet browser να θυμάται τους κωδικούς σου και κάνε πάντα αποσύνδεση από όπου μπαίνεις (Facebook, email κτλ).
Πραγματικά δεν έχω να πώ τίποτα παραπάνω για αυτά. Ένα πράγμα μόνο. Όταν κλείνεις το παράθυρο από έναν internet browser δεν σημαίνει ότι αυτό πάει στην πυρά και καίγεται. Υπάρχουν πολλές πιθανότητες να μένει ανοιχτό στο background και τα malware να κάνουν πιτζάμα Party με τη σύνδεση που πιθανόν να είχες ανοιχτή.
4. Πρόσεχε τι πατάς.
Πραγματικά ο λαός μας είναι σοφός. όλοι ξέρουμε πως “Όποιος νυχτοπερπατεί λάσπες και ιούς πατεί”.
Για παράδειγμα… σου ήρθε ένα email από την Megan Fοx και σου έχει ένα συννημένο με την ονομασία “Checkmyphotos”.
Ένταξει ρε φίλε είσαι όμορφος και σε ξέρει όλος ο κόσμος αλλά αλήθεια τώρα…. θα το ανοίξεις?
Με λίγα λόγια πάλι…. προσοχή στο τι πατάμε και τι ανοίγουμε. Ας τηρήσουμε τα 2 παρακάτω.
1. Αν σου έστειλε email κάποιος άγνωστος ας είσαι λίγο επιφυλακτικός.
2. Μην πατάς μέσα στις ιστοσελίδες ότι αναβοσβήνει.
5. Έλεγχε τα URL όταν κάνει συναλλαγές ή Online Πληρωμές.
Το url είναι το παρακάτω.
1. Αν δεν υπάρχει στην αρχή του url https αλλά http σήκω και φύγε τώρα.
2. Αν στο url της τράπεζας που μπήκες υπάρχουν ρωσικά κλείστο τώρα.
3. Αν ισχύουν τα παραπάνω, πήγαινε τον υπολογιστή σου στον μάστορα.
Και επειδή όλοι μπορούμε να την πάθουμε, στο επόμενο άρθρο θα δούμε πως μπορούμε να κρατάμε σωστά Backup στα αρχεία μας….