Γιατί τα GIF μπήκαν στην ζωή μας άραγε? Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποιά είναι η χρονική στιγμή οπου όλες αυτά οι κινούμενες εικόνες και τα μικρά βιντέκια μπήκαν πιο έντονα στην ζωή μας? Μα φυσικά από τότε που η περιήγηση στο internet είχε αρχίσει να γίνεται αποκλειστικά από κινητά και tablets.
Ερώτηση: Ποιός από εμάς, στην εποχή που ζούμε, όταν θέλει απλά να σερφάρει ανοίγει τον υπολογιστή του?
Απάντηση: Κανένας φυσικά. Όλοι σερφάρουμε από το κινητό ή το tablet μας.
Τα αρχαία λοιπόν χρόνια που όταν κάποιος ήθελε να σερφάρει, άνοιγε τον υπολογιστή του και όχι το κινητό του, όταν ο διαχειριστής μιας σελίδας ήθελε να ανεβάσει μια κινούμενη εικόνα ή ένα πολύ μικρό βίντεο, το ενσωμάτωνε χρησιμοποιώντας Flash. Εμείς λοιπόν για να παίξουμε αυτό το animation στον internet browser μας έπρεπε να έχουμε εγκατεστημένη την τελευταία έκδοση του Adobe Flash Player.
Ερώτηση: Και σας ρωτάω… ποιος από εμάς, σερφάροντας, δεν έχει δεί το παρακάτω εκνευριστικό προσωπάκι?
Απάντηση: Κανένας.
Και έτσι ξαφνικά έρχεται η Google (Android) και η Apple (iOS) και λένε… εμείς δεν θα υποστηρίξουμε τον Flash Player.
Προφανώς είχαν εκνευριστεί βλέποντας 100000000 φορές το παραπάνω προσωπάκι.
Πως λοιπόν θα μπορούμε πλέον να βλέπουμε κινούμενες εικόνες και μικρά video….
Το πράγμα ήταν πολύ απλό και η τεχνολογιά πολυ παλιά και σταθερότατη και το πιο σημαντικό…… ΕΛΑΦΡΙΑ!!!
Τα GIF………
Λίγα λόγια για τα GIF
Τα Graphics Interchange Format (περισσότερο γνωστα με το ακρωνύμιο GIF / dʒɪf / JIF ή / ɡɪf / gif) είναι μια μορφή bitmap εικόνας που εισήχθη από CompuServe το 1987 και έχει έρθει από τότε σε ευρεία χρήση στο Internet, λόγω της ευρείας υποστήριξη και τη φορητότητα της.
Η μορφή υποστηρίζει μέχρι 8 bits ανά pixel για κάθε εικόνα, Υποστηρίζει, επίσης, κινούμενα σχέδια και επιτρέπει μια ξεχωριστή παλέτα έως 256 χρωμάτα για κάθε πλαίσιο.
Οι εικόνες GIF συμπιέζονται χρησιμοποιώντας την τεχνική συμπίεσης δεδομένων χωρίς απώλειες Lempel-Ziv-Welch (LZW) για να μειωθεί το μέγεθος του αρχείου, χωρίς να υποβαθμίζει την οπτική ποιότητα. Αυτή η τεχνική συμπίεσης κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το 1985. Η διαμάχη για τη συμφωνία αδειοδότησης μεταξύ του κατόχου του διπλώματος ευρεσιτεχνίας λογισμικού, Unisys, και CompuServe το 1994, ώθησε την ανάπτυξη του Portable πρότυπο Network Graphics (PNG).
Αν θέλετε λοιπόν να γεμίσετε κι εσείς το facebook με κινούμενα GIF ο τρόπος για να φτιάξετε κάποια είναι πάρα πολυ απλός και φυσικά δωρεάν… Αρκεί να επισκεφτείτε κάποιο από τα παρακάτω link.
http://gifmaker.me/
https://giphy.com/create/gifmaker
https://imgflip.com/images-to-gif
Να λοιπόν γιατί τα GIF μπήκαν στην ζωή μας.
Καλή Δημιουργία!